An Entity of Type: animal, from Named Graph: http://dbpedia.org, within Data Space: dbpedia.org

Property Value
dbo:abstract
  • Zbigniew (Zbyszek) Darzynkiewicz (ORCID 0000-0002-2040-7081) (born May 12, 1936, in Dzisna, Wilno Voivodeship, Poland – died February 28, 2021) was a Polish-American cell biologist active in cancer research and in developing new methods in histochemistry for flow cytometry. (en)
  • Zbigniew (Zbyszek) Darżynkiewicz (ur. 12 maja 1936 w Dzisnej, zm. 28 lutego 2021) – polsko-amerykański cytolog, cytochemik i histochemik. Prowadził badania nad mechanizmami powstawania i rozwoju nowotworów złośliwych, opracowywał nowe metody badawcze w cytometrii przepływowej. Był wykładowcą w Department of Pathology, Medicine, and Microbiology and Immunology w New York Medical College, członkiem Touro College and University System oraz dyrektorem Brander Cancer Research Institute. W latach 1985–1990 był pracownikiem Memorial Sloan Kettering Cancer Center i profesorem Weill Cornell Medical College. Był członkiem zagranicznym Polskiej Akademii Nauk, Polskiej Akademii Umiejętności, a także Amerykańskiego Instytutu Inżynierii Medycznej i Biologicznej. Wcześniej (w latach 1993–1994) pełnił funkcję prezesa w International Society for Advancement of Cytometry. Był członkiem założycielem Fundacji Kościuszkowskiej – amerykańsko-polskiej instytucji kulturalno-oświatowej. W latach 1986–1999 był członkiem rady doradczej Fundacji Alfreda Jurzykowskiego, która co roku przyznaje Nagrodę im. Jurzykowskiego. W 2014 uzyskał tytuł doktora honoris causa Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Był też laureatem Nagrody Marii Skłodowskiej-Curie przyznawanej przez Instytut Józefa Piłsudskiego w Ameryce oraz nagrody im. Kazimierza Funka Polskiego Instytutu Naukowego w Ameryce. (pl)
dbo:almaMater
dbo:birthDate
  • 1936-05-12 (xsd:date)
dbo:birthName
  • Zbigniew Dierżykraj Darżynkiewicz (en)
dbo:birthPlace
dbo:deathDate
  • 2021-02-28 (xsd:date)
dbo:wikiPageExternalLink
dbo:wikiPageID
  • 53951391 (xsd:integer)
dbo:wikiPageLength
  • 23990 (xsd:nonNegativeInteger)
dbo:wikiPageRevisionID
  • 1120145452 (xsd:integer)
dbo:wikiPageWikiLink
dbp:academicAdvisors
  • Kazimierz Ostrowski (en)
dbp:almaMater
  • Medical University of Warsaw, Poland (en)
dbp:awards
  • Distinguished Service Award, International Society for Analytical Cytology , Officer's Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland (en)
dbp:birthDate
  • 1936-05-12 (xsd:date)
dbp:birthName
  • Zbigniew Dierżykraj Darżynkiewicz (en)
dbp:birthPlace
  • Dzisna , Poland (en)
dbp:children
  • Richard B. Darzynkiewicz, Robert J. Darzynkiewicz (en)
dbp:citizenship
  • American (en)
dbp:deathDate
  • 2021-02-28 (xsd:date)
dbp:id
  • 55821339700 (xsd:decimal)
  • olM19WIAAAAJ&hl (en)
dbp:influenced
  • J. Paul Robinson, Paul J. Smith, L. Scott Cram (en)
dbp:influences
  • Myron Melamed, Louis Kamentsky (en)
dbp:knownFor
  • The development of cytometry methods for single-cell analysis; the TUNEL assay (en)
dbp:name
  • Zbyszek Darzynkiewicz (en)
  • Zbigniew Darzynkiewicz (en)
dbp:spouse
  • Elizabeth T. Darzynkiewicz (en)
dbp:thesisTitle
  • Studies of the Mechanism of Teratogenic Action of Insulin on Chicken Embryo. (en)
dbp:thesisYear
  • 1966 (xsd:integer)
dbp:wikiPageUsesTemplate
dcterms:subject
rdf:type
rdfs:comment
  • Zbigniew (Zbyszek) Darżynkiewicz (ur. 12 maja 1936 w Dzisnej, zm. 28 lutego 2021) – polsko-amerykański cytolog, cytochemik i histochemik. Prowadził badania nad mechanizmami powstawania i rozwoju nowotworów złośliwych, opracowywał nowe metody badawcze w cytometrii przepływowej. Był wykładowcą w Department of Pathology, Medicine, and Microbiology and Immunology w New York Medical College, członkiem Touro College and University System oraz dyrektorem Brander Cancer Research Institute. (pl)
rdfs:label
  • Zbigniew Darżynkiewicz (pl)
owl:sameAs
prov:wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
foaf:name
is dbo:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of
Powered by OpenLink Virtuoso    This material is Open Knowledge     W3C Semantic Web Technology     This material is Open Knowledge    Valid XHTML + RDFa
This content was extracted from Wikipedia and is licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License