This HTML5 document contains 26 embedded RDF statements represented using HTML+Microdata notation.

The embedded RDF content will be recognized by any processor of HTML5 Microdata.

Namespace Prefixes

PrefixIRI
n16http://www.corante.com/many/archives/2004/08/25/
n13http://ca.wikipedia.org/wiki/
dctermshttp://purl.org/dc/terms/
n15http://blogger.iftf.org/Future/
dbpedia-owlhttp://dbpedia.org/ontology/
foafhttp://xmlns.com/foaf/0.1/
n2http://ca.dbpedia.org/resource/
n18http://www.peterme.com/archives/
n19http://www.technorati.com/tag/
n7http://ca.dbpedia.org/resource/Categoria:
rdfshttp://www.w3.org/2000/01/rdf-schema#
fbasehttp://rdf.freebase.com/ns/
n4http://www.adammathes.com/academic/computer-mediated-communication/
n20http://del.icio.us/url/
n17http://www.metafilter.com/
n22http://poorbuthappy.com/ease/archives/2005/01/15/2419/
n5http://www.vanderwal.net/random/
rdfhttp://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#
owlhttp://www.w3.org/2002/07/owl#
n14http://atomiq.org/archives/2004/08/
n21http://www.w3.org/ns/prov#
xsdhhttp://www.w3.org/2001/XMLSchema#
n12http://ca.dbpedia.org/resource/Folcsonomia#

Statements

Subject Item
n2:Folcsonomia
owl:sameAs
fbase:m.04b7wx n2:Folcsonomia
n21:wasDerivedFrom
n13:Folcsonomia?oldid=16543748
dbpedia-owl:abstract
Folcsonomia, calc de l'anglès folksonomy, és un neologisme que dóna nom a la categorització col·laborativa per mitjà d'etiquetes simples en un espai de noms pla, sense jerarquies ni relacions de parentiu predeterminades. Es tracta d'una pràctica que es produeix en entorns de software social els millors exponents dels quals són llocs compartits com del.icio.us (hipervincles favorits), Flickr (fotografies), Tagzania (llocs) o 43 Things (desitjos). L'etiquetatge social (en anglès, folksonomy) és una eina que permet organitzar la xarxa mitjançant la col·laboració i tractament de les etiquetes per anotar i categoritzar els continguts de la web. Dos serveis web molt coneguts que realitzen aquesta tasca són Del.icio.us i Mister Wong. Si es compara amb altres sistemes de categorització, com el de Gmail, el qual també utilitza etiquetes, es distingeix en què els usuaris comparteixen les categoritzacions, aspecte que no succeeix a Gmail. Les folcsonomies sorgeixen quan diversos usuaris col·laboren en la descripció d'un mateix material informatiu. Per exemple, a del.icio.us moltes persones han guardat la wikipedia marcant-la amb diferents etiquetes, però coincidìnt la major part en reference, wiki i encyclopedia. Jon Udell (2004) suggereix que "l'abandonament de les taxonomies a favor de les llistes de paraules claus no és cap novetat, i la seva diferència fonamental és l'intercanvi d'opinions (el feedback) que es dóna en la folcsonomía i no en la taxonomia. Aquesta diferència és també la que apropa la folcsonomia a la memètica, en una relació similar a la que es produeix entre les ontologies i la semàntica. D'altra banda, el concepte té relació amb el de classificació facetada utilitzat en biblioteconomia. Derivat de taxonomia, el terme folksonomy ha estat atribuït a Thomas Vander Wal. Taxonomia procedeix del greg "taxis" i "nomos": Taxis significa classificació i nomos (o nòmia), ordenar, gestionar; per la seva banda, "folc" prové de l'alemany "poble" (volks). Com a conseqüència, d'acord amb la seva formació etimològica, folcsonomia (folc+taxo+nòmía) significa literalment "classificació gestionada pel poble (o democràtica)". Apareixen dos tipus de folcsonomia segons Thomas Vander Wal: * Folcsonomia àmplia: On el creador no influeix en les etiquetes que es posen al seu contingut, sinó que són les mateixes persones usuàries les que ho fan, afavorint d'aquesta manera que aquestes etiquetes estiguin en els seus idiomes propis i amb les seves paraules. * Folcsonomia estreta: A diferència de l'anterior, és només el creador del contingut o un nombre reduït de persones les que apliquen les etiquetes al contingut. Generalment aquest tipus de folcsonomia està directament associada a un objecte i és difícil saber com estan sent utilitzades. Per tant, no genera vocabulari o altres descripcions emergents.
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
n4:folksonomies.html n5:category.php?cat=153 n14:folksonomy_social_classification.html n15:000664.html n16:folksonomy.php n17:tags.mefi n18:000444.html n19: n20:bca8b85b54a7e6c01a1bcfaf15be1df5 n22:
dbpedia-owl:wikiPageID
88866
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
16543748
rdfs:comment
Folcsonomia, calc de l'anglès folksonomy, és un neologisme que dóna nom a la categorització col·laborativa per mitjà d'etiquetes simples en un espai de noms pla, sense jerarquies ni relacions de parentiu predeterminades. Es tracta d'una pràctica que es produeix en entorns de software social els millors exponents dels quals són llocs compartits com del.icio.us (hipervincles favorits), Flickr (fotografies), Tagzania (llocs) o 43 Things (desitjos). L'etiquetatge social (en anglès, folksonomy) és una eina que permet organitzar la xarxa mitjançant la col·laboració i tractament de les etiquetes per anotar i categoritzar els continguts de la web. Dos serveis web molt coneguts que realitzen aquesta tasca són Del.icio.us i Mister Wong.
rdfs:label
Folcsonomia
foaf:topic
n12:this n13:Folcsonomia n2:Etiquetatge_social n2:Folksonomy n2:Etiquetatge_(informàtica)
dcterms:subject
n7:Arquitectura_d'Internet n7:World_Wide_Web
foaf:isPrimaryTopicOf
n13:Folcsonomia